Banaanstekker

Banaanstekker

Banaanstekker: de eenvoudige oplossing om luidsprekerkabels goed aan te sluiten. We leggen graag uit wat de voordelen zijn van het gebruik en de verschillende soorten. Zo weet jij wat voor jou de beste oplossing is en wat je nodig hebt.

Banaanstekker: de eenvoudige oplossing om luidsprekerkabels goed aan te sluiten. We leggen graag uit wat de voordelen zijn van het gebruik en de verschillende soorten. Zo weet jij wat voor jou de beste oplossing is en wat je nodig hebt.

Gerelateerde afbeelding

Waarom banaanstekkers

Een veel gehoorde vraag is: “Waarom banaanstekkers gebruiken? Ik kan de luidsprekerkabel toch ook zonder stekker monteren.”. In basis is dit juist, maar er hangen enkele voordelen aan het gebruik van een banaanstekker. Het grootste voordeel is het contact met de speaker/versterker. Door het gebruik van een goede banaanstekker, komen hoge en lage tonen beter door. Als je de kabel los achter een schroef draait zorgt dit namelijk voor slechter contact. Een ander voordeel is de bescherming van de luidsprekerkabel. De banaanstekker gaat zo oxidatie van de kabel tegen. Daarnaast is het met een banaanstekker plug en play.

Verschillende varianten

Er bestaan een aantal soorten van banaanstekker. De meest voorkomende is de parapluvorm stekker. Dit is ook het soort wat wij verkopen. Het grote voordeel is dat deze is bijna alle speakers en versterkers past. Tevens blijft de banaanstekker goed zitten dankzij zijn ronde vorm en naar buiten staande lamellen. Dit type banaanstekker zorgt dan ook voor goed en stevig contact. Bij sommige versterkers moet je wat harder duwen om een banaanstekker aan te sluiten. Dit komt ook door de naar buiten staande lamellen.

Nu zie je ook nog het verschil dat een banaanstekker met een laagje zilver of goud is bedekt. Een banaanstekker met een zilveren laag zorgt voor goed contact en is een goede geleider. Bijkomend voordeel van een banaanstekker met een gouden laag is dat goud het metaal beschermd tegen oxidatie.

Goede kwaliteit

Nu je alle ins en outs weet heb je waarschijnlijk nog één vraag. “Ik zie zoveel merken banaanstekkers, welke zijn nu goed?”. Wij gaan graag voor goede kwaliteit en raden daarom ook de Nakamichi banaanstekker aan. Deze banaanstekker is degelijk en zorgt voor goed contact. Je kan luidsprekerdraad tot wel 4mm² aansluiten op deze pluggen. Door zijn vergulde stekker ideaal tegen oxideren en een voor goed contact.

Nakamichi vergulde Banaanstekker

Banaanstekker aansluiten

Een banaanstekker is op verschillende manieren aan te sluiten. Meest voorkomend is schroeven of solderen. De banaanstekker van Nakamichi sluit je aan d.m.v. twee schroeven. Eén schroef is voor het bevestigen van de gestripte kabel. Met de tweede schroef zorg je voor trekontlasting. Bij het aan- of afkoppelen van de luidsprekerdraad trek je dan niet direct het draad uit de banaanstekker.

Ook belangrijk voor goed geluid

Met alleen een banaanstekker aanzetten kan de geluidskwaliteit soms niet worden verbetert. Denk ook aan de luidsprekerkabel die ertussen zit. Ook hier zijn veel verschillende varianten in te krijgen. De veelal goedkopere kabels zijn copper plated, ofwel aluminium draad met een koperen laag. Dit soort kabels geleiden tonen minder goed dan OFC kabel. OFC betekend oxigen free copper. OFC luidsprekerkabels die bij ons verkrijgbaar zijn, hebben als voordeel dat de kabel geheel van koper is en daardoor tonen beter kan geleiden. Wanneer je met banaanstekkers aan de slag gaat, raden wij dus OFC luidsprekerkabel aan.

OFC luidsprekerkabel

You've just added this product to the cart: