Coax splitter

Coax splitter: welke kan je het beste gebruiken?

Coax splitter, je vind ze in alle soorten en maten. Alle coax splitters zijn toch gewoon hetzelfde? Dit denken veel mensen maar niets is minder waar. Er zijn zekere verschillen tussen coax splitters. De een is bijvoorbeeld van metaal en de ander van plastic. Maar hoe kan een coax splitter het signaal nu eigenlijk verslechteren of verbeteren? Alles wat je moet weten over een goede coax splitter lees je op deze pagina. Hier vind je tevens een ruim aanbod van ons assortiment.

Wat is een coax splitter?

Een coax splitter, ook wel tv splitter of verdeler genoemd, gebruik je om het coax (tv) signaal te verdelen. Heb je bijvoorbeeld een tweede tv in huis, dan moet je het signaal gaan splitsen. Dit doe je met een coax splitter. De meest voorkomende splitters zie je hieronder. Ze lijken allemaal op elkaar en lijken ook hetzelfde te doen. Toch zitten tussen deze splitters grote verschillen.

 

Coax splitter POA 01 UPC

IEC splitter en F connector splitter

Je ziet waarschijnlijk al dat vooral één van de bovenstaande splitters afwijkt van de andere drie. Dat klopt, want er zit een verschil in de aansluiting. De afbeelding helemaal rechts is een tv splitter met schroef aansluitingen. Dit noemen we ook wel F connector splitters. Deze coax splitter wordt vaak toegepast in de meterkast. De coaxkabel die voorzien is van een F connector wordt bij deze splitter vastgeschroefd. Een F connector splitter wordt ook gebruikt wanneer je meer dan 2/3 televisies wilt aansluiten. 

IEC splitters zijn de ‘normale’ coax splitters die we allemaal wel kennen. Deze coax splitter zie je weer veel in woonkamers op het AOP (Abonnee Overname Punt) zitten. Een IEC splitter wordt ook wel een T splitter genoemd, omdat deze in de vorm van de letter T is. Met deze soort splitter maak je vaak de verdeling naar 2 of 3 televisies. Wil je toch meer tv’s aansluiten, dan gebruik je weer een F connector splitter.

 

IEC coax splitter

F connector splitters

Wat is een goede coax splitter?

Hoe zie kan je nu zien of een coax splitter dan ook echt een goede is? Er zijn een aantal punten waar je op kan letten bij de aanschaf van een goede coax splitter. Allereerst is het belangrijk dat de splitter van metaal is. Metaal zorgt er namelijk voor afscherming van signalen die van buiten komen. Daarnaast is het belangrijk om te kijken of de splitter een Kabelkeur- of Ziggo keurmerk heeft. Hiermee ben je zeker dat de verdeler die je aanschaft ook echt goed is. Bij ons vind je meerdere merken waar je uit kan kiezen die allemaal geschikt zijn als goede coax splitters. De merken zijn Hirschmann, Braun Telecom en Technetix.

Gebruik altijd een splitter met precies voldoende aansluitingen. Gaat het bijvoorbeeld om drie televisies? Gebruik dan een verdeler voor drie tv’s en geen grotere. De aansluitingen die niet aangesloten worden zijn een opening in je netwerk waardoor je storing kan krijgen. Tevens dempt een grotere coax splitter meer in het signaal. Daarmee creëer je onnodig signaalverlies. Gebruik je toch een grotere verdeler, maar gebruik je niet alle aansluitingen? Sluit deze dan af met een afsluitweerstand.

Daarnaast hebben slechtere coax splitters ook bepaalde kenmerken. Heeft de verdeler bijvoorbeeld plastic onderdelen, dan heeft dit een negatief effect op het signaal. Plastic schermt namelijk niet af waar metaal dat wel doet. Maar ook sommige metalen splitters voldoen niet. Deze hebben vaak een hoge dempingswaarde. Dit wordt uitgedrukt in DB en staat vaak aan de bovenkant van de splitter. Wij nemen als handvat voor slechtere splitters de €5,- euro drempel. Een goede splitter kost meestal meer dan €5,- euro.