Goede coax kabel

 

Alles wat je moet weten over een goede coax kabel

Zit je net lekker naar je favoriete tv programma te kijken, verschijnen er blokjes in beeld. Dit is een probleem wat bijna iedereen wel eens heeft. Vaak blijven deze problemen terugkomen en weet je niet waar het aan ligt. De oplossing is vaak simpel: een goede coax kabel gebruiken. Maar wat is nu een goede coax kabel?

Waarom krijg je blokjes in beeld

Blokjes en strepen treden op bij een verminking van tv signaal. Dit kan op vele manieren worden veroorzaakt. Eén van de meest voorkomende problemen treed op bij een oudere of dunnere coaxkabel. Hoe dit kan? Als de kabels ouder of dunner zijn, zit er bijna geen afschermingsmateriaal in de coax kabel. Hierdoor kunnen andere signalen gemakkelijk het signaal van de kern verstoren. Het signaal komt daarom niet meer goed aan bij de televisie. Hierdoor laat de tv blokjes of strepen zien. Daarnaast kan het voorkomen dat het mobiele 4G signaal voor de storing zorgt.

In sommige gevallen komt de verstoring slechts op een aantal kanalen voor. Hierbij kan bijvoorbeeld RTL4 goed werken, maar RTL5 niet en RTL 7 weer wel. Dit komt omdat niet alle zenders op dezelfde frequentie zitten. In dit voorbeeld heeft de frequentie van RTL5 dus last van verstoring en andere frequenties minder of niet. Ook in dit geval is het raadzaam de coaxkabel te vervangen. Een dunnere of oudere coaxkabel houdt namelijk niet alle verstoringen tegen op iedere frequentie.

strepen en blokjes op de tv

Hoe kan je storing voorkomen

Storingen zijn te verhelpen door het gebruik van bijvoorbeeld een goede coax kabel. Met een goede kwaliteit coax kabel wordt het signaal binnen in de kern goed afgeschermd. Andere externe signalen krijgen daardoor niet de mogelijkheid om het beeld te beïnvloeden. Een slechtere coax kabel is vaak dun en aan de binnenkant van de kabel is geen folie of aluminium vlechtwerk te zien. Dit zorgt dan ook dat dit soort kabels niet alle verstoringen tegen kunnen houden. En dit zorgt daarmee weer voor verstoring van het beeld met als resultaat blokjes en strepen in beeld.

Hoe herken je een goede coax kabel

Maar wat is dan een goede coax kabel voor digitale televisie? Een goede coax kabel heeft een aantal kenmerken. De meest belangrijke zijn een lage demping, hoge (4G) afscherming en hoog frequentiebereik. De lage demping zorgt er voor dat er zo min mogelijk signaal verloren gaat in de kabel. De hoge afscherming zorgt juist voor het blokkeren van andere signalen. Een hogere afscherming maakt de kabel dikker en stugger. Daarnaast is een hoog frequentiebereik van belang. Digitale en HD kanalen worden namelijk op de hoge frequenties doorgezonden. Wanneer de kabel dit bereik niet aan kan, is het mogelijk dat je signaal niet goed door komt. Een goede kabel voldoet dus aan al deze eisen. Deze worden dan ook gekenmerkt door het Kabelkeur certificaat.

Goede coax kabel van Hirschmann en Technetix

Ben je op zoek naar een goede coax kabel voor digitale tv van Ziggo, dan raden wij Hirschmann aan. Hirschmann coax kabel voldoet aan alle kwaliteitsnormen en heeft een hoge afscherming. Het KOKA 9 TS van Hirschmann is ook afgeschermd voor 4G signalen. Daardoor wordt deze kabel dan ook aangeraden door Ziggo zelf en is hij tevens door Ziggo gecertificeerd. De KOKa 9 TS is bij ons verkrijgbaar per meter of als kant en klare kabel. Op zoek naar een goedkoper alternatief? Dan is Technetix de kabel die je nodig hebt. Ondanks het feit dat dit merk goedkoper is, voldoet deze ook aan de hoge kwaliteitsnormen.

 

Denk ook aan andere coax materialen

De grootste problemen komen vaak door de coax kabel, maar vergeet ook niet de andere antennematerialen. Ook andere materialen kunnen het probleem van de storing zijn. Denk hierbij aan de connectoren of splitters. In sommige gevallen zorgen oude versterkers ook voor een slecht signaal. Kijk voor alle coax materialen eens in onze webshop.

You've just added this product to the cart: