Wat is een VESA maat?

Wat is een VESA maat?

VESA, je bent de term vast eens tegengekomen. Maar wat bedoelen we hier nu mee? De VESA maat is de aanduiding voor de bevestigingsgaten achterop een tv. Een tv beschikt in bijna alle gevallen over vier gaten aan de achterkant. Dit zijn gaten met schroefdraad zodat je i.c.m. bouten de tv kan ophangen aan een muurbeugel of tv standaard. De afstand tussen deze gaten (horizontaal x verticaal) in millimeters wordt aangeduid als VESA.

Hoe kom ik achter de VESA van mijn tv?

Nu je weet wat een VESA maat is, kan je de de VESA van jouw tv opmeten. Bijvoorbeeld een VESA van 400×200 betekend dat de bevestigingsgaten aan dat achterkant van de tv 400mm horizontaal uit elkaar zitten en 200mm verticaal. Bij VESA maten is het eerste getal altijd de horizontale afstand en het tweede getal de verticale afstand.

VESA maat voorbeeld

Nu je weet wat VESA is en hoe je dit opmeet bij jouw tv, kan je gemakkelijk een muurbeugel uitzoeken zonder dat je je zorgen hoeft te maken of deze wel of niet past. Bij de omschrijving van een tv standaard of beugel staat bijna altijd wel aangegeven voor welke VESA maten de beugel geschikt is.

Je VESA adapter kiezen bij een Cavus vloerstandaard

Bij onze tv vloerstandaarden van Cavus vragen wij de VESA adapter die je wilt bestellen. Je kan bijvoorbeeld kiezen voor een adapter van 400×400. Deze is dan niet alleen geschikt voor VESA 400×400, maar ook voor 300×300 en 200×200. Het kan dus zijn dat jouw VESA maat van 100×100 er niet tussen staat. Je kiest dan voor de adapter die minimaal jouw VESA aankan. In dit voorbeeld valt de keuze dan op een adapter van 200×200. Kom je er toch niet helemaal zelf uit? Bel ons gerust op en we helpen bij het maken van de juiste keuze.