Wifi 6

Wifi 6: sneller en stabieler internet

Wifi 6 is een nieuwe wifi standaard die eind 2019 gelanceerd is en aangeduid wordt met AX. De 5 Ghz band had bijvoorbeeld de aanduiding AC en 2,4 Ghz de aanduiding N. De vraag is natuurlijk wat is nieuw aan Wifi 6 en wat heb je hier aan. Op deze pagina leggen wij je de voordelen en het nut hiervan uit.

Wifi 6Stabielere verbinding

Wifi 6 is in veel opzichte beter dan 2,4 en 5 Ghz. Het werkt namelijk op hoge en lage frequenties en kan daardoor een hoge snelheid leveren op grotere afstanden. Door het gebruik van zowel lage als hoge frequenties heb je ook direct een stabielere verbinding dan bij 2,4 en 5 Ghz wifi. 2,4 Ghz wifi is namelijk een wifi standaard die druk bezet wordt door allerlei apparaten en daardoor minder stabiel is. 5 Ghz verbinding is dan wel een stuk stabieler maar reikt weer minder ver.

Nog sneller internet

De nieuwe standaard is niet alleen stabiel maar ook nog eens veel sneller dan de huidige wifi standaarden. Wifi 6 kan snelheden leveren die tot drie keer sneller zijn dan de maximale snelheid van 5 Ghz wifi. Dat is in deze tijd wel zo makkelijk met online gamen en streamen als dagelijkse bezigheid! Dit wordt mogelijk gemaakt door MU-MIMO en OFDMA. Deze protocollen kan je eigenlijk zien als een verbreding van een snelweg. Hierdoor kan dus meer verkeer tegelijk over de wifi met behoudt van hoge snelheden zelfs als je met veel gebruikers op het netwerk zit. De maximale snelheid gaat hiermee naar 9,6 Gbps. Daarnaast heeft deze wifi standaard minder last van haperingen. Op de huidige wifi frequenties is dit nog wel een probleem, wanneer er veel gebruikers op het netwerk zitten. Wifi 6 is hierin een stuk slimmer en houdt niet constant één wifikanaal bezet. Deze standaard gebruikt de gehele wifi bandbreedte. Hierdoor kan je nog steeds snel internetten wanneer er veel gebruikers op het netwerk zitten.

Efficiënter dankzij BSS coloring

Momenteel is met de huidige wifi signalen van 2,4 GHz en 5 Ghz veel kans op interferentie. Dit komt voor doordat de data die verzonden en ontvangen wordt, over een wifi kanaal wordt getransporteerd. Dat wifi kanaal is vaak ook al bezet door andere routers in de omgeving. Omdat een router altijd eerst kijkt of het kanaal vrij is om data te verzenden, neemt dit kostbare tijd in beslag en ontstaat een trage en instabiele verbinding. Dankzij een nieuwe techniek heeft Wifi 6 hier geen last van. Ieder netwerk krijgt namelijk een eigen kleur toegewezen. Waar jouw netwerk de kleur blauw heeft, krijgt het netwerk van de buurman de kleur oranje. Op deze manier weet de router snel welke data voor hem is bedoeld of niet. Daardoor kan je via Wifi 6 sneller data verzenden en ontvangen. In het kort noemen we dit BSS coloring. Hiermee heeft je Wifi 6 router geen last meer van routers van de buren.

Hoe kan ik Wifi 6 ontvangen?

Allemaal leuk die nieuwe wifi standaard, maar hoe kan je dit nu ontvangen? Hiervoor is allereerst een geschikte router nodig. Wij raden jou de Deco X serie aan. Hierin bestaan momenteel de modellen Deco X20, Deco X60 en Deco X90. Ook AVM Fritz! heeft met zijn nieuwe mesh versterker rekening gehouden met Wifi6. Dit is namelijk de Fritz! Repeater 6000. De Fritz! Repeater wordt het beste gebruikt als je in het bezit bent van een Fritz!Box met Wifi6.

Jouw apparaat moet het daarnaast ook ondersteunen. De Samsung Galaxy S10  en de nieuwere Galaxy S20 zijn bijvoorbeeld al voorbereid en ook vele laptops worden hier op voorbereid. Ook de iPhone 12 is voorzien van het een Wifi 6 antenne. Het zal nog even duren voordat alle apparaten de nieuwe wifi standaard ondersteunen. Het belangrijkste is dat ook oudere apparaten met een Wifi 6 router gewoon blijven werken.

Wifi 6 met TP Link Deco