Wifi problemen

Wifi problemen in huis

De wifi verbinding is traag of valt regelmatig weg en dat zelfs wanneer je dicht bij de router zit. Vandaag de dag is een draadloze wifi verbinding niet meer weg te denken uit ons leven. Problemen met de wifi verbinding zijn dan ook een groot ergerpunt. De vraag is waardoor deze wifi problemen komen? Nog veel belangrijker is, hoe los je dit het beste op? Op deze pagina vertellen we hier alles over en helpen we je van je wifi problemen af!

slechte wifi

Waarom heb ik wifi problemen?

Het hebben van wifi problemen, zoals slecht signaal, kan veel oorzaken hebben. Wifi signaal word bijvoorbeeld tegengehouden door obstakels als metaal, beton maar ook hout. Deze obstakels vinden we vaak op de plek waar ook de router staat, bijvoorbeeld in de meterkast. De eerste bottleneck is dus al dichterbij dan je denkt. Andere omgevingsfactoren die invloed hebben op het signaal zijn magnetrons. Deze gebruiken een hoge frequentie die het signaal van de wifi kan verstoren. Misschien nog wel de meest voorkomende oorzaak is de afstand tussen de router en het apparaat. Hoe groter de afstand tot de router hoe slechter/zwakker het signaal wordt. Dit zie je dan ook wanneer je naar een andere ruimte of verdieping loopt. Het wifi signaal wordt mede door de afstand en obstakels (beton, metaal en hout) verzwakt. Soms zendt een router twee wifi signalen uit (2,4Ghz en 5Ghz). Het 5Ghz signaal verzwakt sneller dan de 2,4Ghz wanneer de afstand groter word. De 2,4 Ghz wifiband is daarbij wel een stuk gevoeliger voor storingen, omdat heel veel apparatuur op deze frequentie signaal uitzendt.

Hoe kan ik mijn wifi problemen oplossen?

Wat je natuurlijk wilt weten is “hoe los ik mijn wifi problemen op”. Je wilt immers overal in huis gebruik kunnen maken van je wifi. Er zijn meerdere mogelijkheden om dit probleem aan te pakken.

Verplaatsen router

Zoek een geschikte plek voor de router die het wifi signaal uitzendt. Zet deze zoveel mogelijk centraal in de woning. De meeste routers zenden hun signaal als een cirkel uit. Het is daarom dus minder handig om je router in een hoek van de kamer neer te zetten of in de meterkast op te hangen. Zet de router tevens zo vrij mogelijk neer. De router kan zo gemakkelijker zijn signaal verspreiden. Het is daarom niet handig om je router in je tv meubel weg te stoppen, dit houdt namelijk een hoop signaal tegen.

Verander het wifi kanaal

Ben je een beetje handig? Mooi zo dan kan je deze tip ook wel gebruiken. Een router zendt het wifi signaal altijd uit op een kanaal. Deze kanalen lopen van 1 tot en met 13. Vaak staat de router zo ingesteld dat deze automatisch het ‘beste’ kanaal opzoekt.Afbeeldingsresultaat voor wifi kanaalDoor op de router in te loggen kan je zelf dit kanaal ook aanpassen. Probeer hierbij alleen de kanalen 1, 6 of 11.

Wifi versterken

Als het bovenstaande nog niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd zijn er altijd nog meer andere oplossingen. De wifi van de huidige router kan met een versterker het bereik vergroten van het wifi signaal. Hiermee los je dus het probleem op. Kies bijvoorbeeld voor een access point van TP Link. Een access point is een tweede wifi punt in je woning en wordt door middel van een netwerkkabel aangesloten op de huidige router. Het is dus belangrijk dat er een netwerkkabel naar de gewenste locatie loopt. Met een access point wordt een nieuw wifi signaal gecreëerd. Het is dus niet hetzelfde netwerk als dat van je router en daarmee zal altijd zelf het sterkste signaal moeten worden gekozen.

Wifi met losse versterker

Multiroom wifisysteem

Wifi met versterker
wifi door het hele huis

De meest toegepaste oplossing van tegenwoordig noemen we een multiroom wifi systeem. Het wordt ook wel mesh netwerk genoemd. Dit is een draadloos netwerk systeem wat door middel van meerdere wifi punten samen één groot netwerk maakt met één naam en één wachtwoord. De wifi punten zijn onderling draadloos verbonden en zijn zo slim dat ze je altijd met het dichtstbijzijnde wifi punt verbinden. Zie ons assortiment hieronder.

Natuurlijk is TP-Link niet het enige merk dat deze oplossing toepast. Heb je bijvoorbeeld een Fritzbox modem van je provider of een eigen Fritzbox router? Ook dan is het wifi signaal gemakkelijk te verbeteren met behulp van Fritz Mesh repeaters. Het mesh principe werkt dan in combinatie met je Fritzbox en verschillende versterkers. Wij raden de Fritz Repeater 2400 of Fritz Repeater 3000 aan. Creëer zo in een aantal simpele stappen één groot wifi netwerk door heel het huis.