Wifi speedtest: hoe meet je goed de internetsnelheid

Speedtest via wifi of bedraad

Een speedtest doen is een handige manier om te zien of je de beoogde snelheid van de provider ook daadwerkelijk haalt. Soms lijkt het internet niet vooruit te branden en waar ligt dit dan aan. Allereerst wil je natuurlijk weten of je wel de beoogde snelheid binnenkrijgt. Je betaald daar immers voor. We leggen daarom graag uit hoe je een goede en betrouwbare speedtest doet, bijvoorbeeld de speedtest van KPN. En hoe kan je nu een goede meting doen, bekabeld of via de wifi? Laten we beginnen!

 

KPN speedtestWelke speedtest moet je gebruiken?

Typ op Google het woord ‘speedtest’ in en er rolt een waslijst met sites uit waar een speedtest kan worden gedaan. Natuurlijk is het belangrijk dat je een betrouwbare speedtest gebruikt bijvoorbeeld die van grote providers zoals Ziggo en KPN. Daarnaast is het fijn om ook nog een objectieve speedtest te doen, bijvoorbeeld Speedtest by Ookla. Speedtest by Ookla heeft tevens voor smartphones en tablets een app om een speedtest uit te voeren. Om een betrouwbaar beeld te krijgen van de snelheid, is het van belang een speedtest een aantal keer ter herhalen. Klik op onderstaande links om naar de speedtest te gaan.

 

 

KPN speedtest
Ziggo speedtest
Speedtest by Ookla
SKP speedtest

Waar moet je op letten bij een speedtest?

Om internetsnelheid te testen is het belangrijk om op een aantal dingen te letten. Apparatuur, frequentie, met kabel of draadloos en randapparatuur zijn de vier meest belangrijke factoren die een speedtest kunnen beïnvloeden.

Op wat voor apparaat doe je speedtest?

Een speedtest uitvoeren kan op veel apparaten, zoals een pc, laptop, tablet op smartphone. De speedtest geeft de snelheid weer in Mbps. Tegenwoordig leveren providers steeds hogere snelheden, mede dankzij de komst van glasvezel. Snelheden tot 1 Gbps worden momenteel al geleverd. Om een goede test uit te voeren is het dan ook belangrijk dat het apparaat de volledige snelheid wel aan kan. Een pc of laptop heeft soms namelijk een netwerkkaart ingebouwd waarbij de maximale snelheid slechts 100 Mbps doorgeeft. Wanneer de provider jou hogere snelheden doorgeeft dan 100 Mbps, is het dus niet mogelijk deze goed te meten met een langzame netwerkkaart. Verder kan je een speedtest ook met een smartphone of tablet uitvoeren. Let hierbij wel op het feit dat deze speedtest dan via een draadloze verbinding wordt gemeten. We komen er later op terug wat dit voor consequenties heeft.

Doe een speedtest een aantal keer achter elkaar

Om een goede indruk te krijgen van de snelheid die je binnen krijgt, is het van belang om meerdere malen achter elkaar een speedtest te doen. Het is bijvoorbeeld best mogelijk dat wanneer je de eerste keer een speedtest uitvoert, ook op de achtergrond je virusscanner bezig is met scannen. Dit soort programma’s op de achtergrond kunnen de speedtest dan ook vertragen. Doordat je een aantal keer achter elkaar een test doet, sluit je dit soort factoren gedeeltelijk uit.

Hoe meet je de snelheid?

Zoals we nu weten kan de internetsnelheid zowel via de internetkabel als draadloos worden gemeten. De beste manier van testen, is via een internetkabel (utp kabel) vanaf het modem/router van de provider rechtstreeks naar een pc op laptop. Op deze manier is geen interferentie mogelijk die je bij draadloos meten wel kan hebben. Daardoor wordt door de provider altijd geadviseerd om een speedtest op deze manier uit te voeren. Maar soms willen we ook gewoon weten hoe het zit met de draadloze snelheid. Dit kan met een smartphone of tablet worden gemeten. Hierbij is interferentie (verstoring) van grote invloed. Wifi signaal wordt namelijk gedempt door afstand, obstakels en andere signalen in huis. Denk bijvoorbeeld aan betonnen vloeren en muren, wifi signalen van je buren, metalen en water. Het draadloos meten van de internetsnelheid is dus minder betrouwbaar dan met de kabel.

Randapparaten en internetsnelheid meten

Het laatste punt waar je op moet letten is de randapparatuur. Gebruik je bijvoorbeeld wel een router die de snelheid van de provider aankan. En heb je misschien wel een switch in je netwerk staan die maar tot 100Mbps door kan geven? Hierdoor kan de snelheid worden vertraagd en haal je de beoogde snelheid niet. Ga daarom altijd voor een router of switch met gigabit LAN porten. Op deze manier ben je altijd verzekerd dat je materiaal de volledige snelheid door kan zetten naar jouw laptop of pc. Daarnaast is het belangrijk dat de utp kabels de volledige snelheid door kunnen geven. Wanneer je nieuwe UTP kabel neerlegt of aansluit, gebruik dan het liefste CAT 6 kabel. Gebruik je CAT 5e dan is het risico dat je niet de volledige datasnelheid binnenkrijgt.

[/vc_column_text]

Hulpmiddelen voor een hogere snelheid

Nu je weet hoe de snelheid kan worden beïnvloed, kun je aan de slag met goede materialen die de snelheid bevorderen. Zoek je bijvoorbeeld een goede router? Kijk een naar ons assortiment routers en je vindt vast wel een model dat in jouw situatie past. Heb je bekabeling al gecontroleerd? Vervang waar mogelijk de CAT 5e kabels voor CAT 6. Ook oudere koppelstukken om kabels met elkaar te koppelen meenemen met het vervangen, want ook dit kan de boosdoener in je netwerk zijn.

Om draadloos hogere snelheden te halen zijn dan weer krachtige wifi systemen die het huis voorzien van signaal door heel de woning. Hoe beter de wifi dekking is, des te beter de uiteindelijke snelheid op je device is. Op de pagina TP Link Deco leggen we alles uit over het upgraden van je wifi signaal. Alle wifi problemen bespreken we op de pagina ‘wifi problemen’.

En heb je alle tips opgevolgd en problemen in het thuisnetwerk verholpen? Dan zijn wij er zeker van dat de speedtest veel hoger uitvalt dan daarvoor. Heb je toch nog vragen over jouw situatie? Wij helpen je natuurlijk graag.